Futó felület

Viszlát Diablo, és köszi a centrírozást!

2020. március 21. - Kulani

Március 6-án, 63 éves korában elhunyt Pásztóy Tamás. Ahogy sokan ismerték, „Pirelli Pásztóy.” Ahogy szintén jónéhányan ismerték: Diablo Corsa. Nekrológ helyett.

diablo.jpg

A Diablo Corsa a Pirelli csúcskategóriás sportmotor gumija, egyben Tamás nickneve az autós fórumokon, leginkább az Index Fórum Gumikérdés, felnikérdés csoportjában.

Diablo, Tamás internetes avatárja megosztó figura volt. Aki először találkozott vele, általában megrémült nyersességétől. Simán lehülyézett bárkit, aki hülyeséget mondott vagy akár csak kérdezett. Asszem engem hülyézett le a leggyakrabban – bár évtizedes „kapcsolatunk” végén azért már néha összekacsintottunk.

A vitákban kérlelhetetlen volt, különösen, amikor biztos volt az igazában. És hát általában neki volt igaza, szakmai kérdésekben meg, valljuk be, kábé mindig. Bár folyton volt egy pár gyakorló gumis, kereskedő a csoportban, hozzá fogható tájékozottságú, mély tudású és tapasztalatú szakember egy sem. És ezen a pici szakmai fórumon önzetlenül, ráadásul kiváló tollal (billentyűzettel) osztotta meg hatalmas tudását.

Diablo remekül tudott magyarázni írásban. Szuperereje volt bonyolult műszaki kérdéseket vizualizálni, láthatóvá tenni. Nem titok, az erősített oldalfalas írásomban a cérnaszál-hasonlat közvetlenül tőle származik. De a téli gumi optimális szélességét a hógolyó-gyúráson keresztül bemutatni is olyan diablós volt, vagy a gördülési ellenállást vasúti sínre tett vasgolyóval és lufival elmagyarázni.

Két dolog idegesítette: ha valaki a gumit centíroztatta, nem pedig centríroztatta, illetve ha valaki barázdamélységről vagy hasonlóról írt a gumi kopása kapcsán. Tőle tanultuk a hiteles szakkifejezést: mintaárok-mélység.

Tamás autószerelőként kezdte, kilenc év után váltott gumizásra, 1984-ben. A rendszerváltás idején ő hozta be az első Pirelli gumit Magyarországra, majd a vadkpitalizmus éveiben ő lett a márka első hivatalos importőre. Dübörgött az üzlet, a P-Pásztóy autó- és motorversenyeket, versenyzőket szponzorált, sőt, sikerei csúcsán olyan művészien erotikus falinaptárakat is kiadott, mint a Pirelli cég maga, menő fotósokkal és menő modellekkel, például Bódi Sylvivel (aki akkor még rendesen Szilvia volt). Aztán a Pirelli márka saját képviseletet nyitott, de ahogy Diablo elbüszkélkedett vele, még az ezredfordulón is az ő vonala csinálta a Pirelli magyarországi eladásainak felét, egyedül. Motorgumiban egészen 2008-ig volt a Pirelli kizárólagos importőre. Oktatott is, a TotalCar gumidoktorát szívesen nevezte saját tanítványának.

Ég veled, Diablo. Hiányozni fog az a pokróc modorod. Meg főleg a szakmai tudásod. (És köszi, hogy kiálltál mellettem, amikor kellett.)

Stevie és a topiktagok

Tamás temetése március 27-én lesz. Részletek itt.

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abroncs.blog.hu/api/trackback/id/tr7315541170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása