Az "erősített oldalfal" legendája

2017. május 28. - Kulani

overload3.jpgMegkeresett egy ügyfél, a tök sima 205/55R16 méretben keresett gumit, "lehetőleg erősített oldalfalút." Visszakérdeztem, hogy Volkswagen Sharanja van-e, vagy annak valamelyik ikertestvére, mert ebben a méretben csak ezekről tudom, hogy XL-es gumi kell rájuk. Kiderült, hogy sima Renault Mégane az autó, de a tulaj szerint az erősített oldalfal "jobban ellenáll a kátyúknak." Ekkor határoztam el, hogy megírom a blogban, mi a helyzet az XL-es gumikkal. (Fotó: www.coolcarsroom.com)

Ha valaki böngészi a gumis árlistákat, láthatja, hogy bizonyos méretekben léteznek sima és XL-es gumik is, egyes nagyobb méretekben pedig kizárólag XL-es gumik rendelhetőek. Míg a ruhaméretben az XL extra nagy méretet jelent (eXtra Large), a gumikra ez nyilván nem vonatkozik. Az XL rövidítés az eXtra Load, azaz emelt súlyindex helyett áll. Ezeknek a gumiknak az oldalfalán gyakran olvasható a Reinforced ("Erősített") felirat is. Ez az, ami félreértésekhez vezet.

xl1.jpg

A gumik elkopnak vagy elöregszenek, de néha hirtelen halállal halnak meg, egy-egy kátyú vagy járdaszegély végzi ki őket. Akit már ért ilyen kellemetlenség, az szeretné magát bebiztosítani ellenük. Vannak, akik úgy gondolják, hogy az "erősített oldalfal" meg fogja védeni a gumit az ilyen roncsolódástól.

Sajnos nem fogja.

Azt már tisztáztuk, hogy az XL magasabb súlyindexet jelent, azaz a gumi nagyobb súlyt bír el. Valójában azonban nem a gumi oldalfala viseli a terhet (kivéve a defektet kapott "defekttűrő" abroncsokat), hanem a gumiban lévő levegő. Ha több a levegő az abroncsban, akkor nagyobb a nyomás is, és jobban lehet terhelni. Az XL-es gumik nagyobb nyomást viselnek el, ezért magasabb a súlyindexük.

Képzeljük el, hogy egy cérnaszálat feszítünk ki a két kezünk között. A két kezünket összeérinteni a cérnaszál összehajtásával nem túl nehéz, mint ahogy a cérnaszálat eltépni sem az. Képzeletben most vegyünk a két kezünk közé 100 cérnaszálat. A két kezünket összeérinteni gyakorlatilag ugyanolyan könnyű marad, nade a 100 szál cérnát elszakítani már nem fog menni.

Így működik az "erősített oldalfal" is. Több "cérnaszál" van benne (vagy vastagabb cérnaszál, vagy egyszerre több és vastagabb cérnaszál), de ezek a húzóerőt viselik jobban - azaz nagyobb guminyomást lehet beállítani, ami aztán nagyobb súlyt tud cipelni. A kátyú vagy járdaszegély ugyanakkor éppen a másik irányban deformálja az abroncs oldalfalát, nem széthúzza, mint a levegő nyomása, hanem éppenhogy összetolná - de ez nagyjából-egészében ugyanolyan könnyű lesz, ahogy a 100 cérnaszálat sem nehezebb összehajtogatni, mint az egyet. Amikor a kátyú éles széle és a felni pereme szó szerint ollóba fogja a vázszerkezetet, ugyanolyan könnyen alakul ki a szálszakadás. Elég egyetlen elemi szálnak elszakadnia, hogy a gumi kukaérett legyen.

xl2.jpgVan-e előnye XL-es gumit használni olyan autón, amihez egyébként nem lenne előírás? Nem nagyon. Mint láttuk, az XL-es gumik elsődleges plusz tudása abban merül ki, hogy jobban bírják a magas keréknyomást. Ha a gyárilag előírt nyomásértékeket használjuk, egyszerűen nem használjuk ki azt a pluszt, amire ezek a gumik tervezve lettek.

Ezzel szemben erős ellenérv, hogy az XL-es gumik drágábbak, és egy esetleges sérülés esetén gyakran nehezebben pótolhatóak.

Természetesen más a helyzet, ha a gyár előírja az XL-es gumik használatát. Elsősorban a termetesebb autók esetében fordul ez elő (pl. hétszemélyes egyterűek), illetve teherszállításra szolgáló, emelt terhelhetőségű autóknál. Ezeknél az autóknál nem szabad a sztenderd terhelhetőségű gumikat használni - nemcsak a vizsgán nem mennek át, de a józan ész is ezt diktálja.

Léteznek méretek, amikben nem készül XL-es gumi (főleg a kis méretek között), és léteznek méretek, amikben csak XL-es gumik elérhetőek (főleg a nagyobb, peresebb méretek között). Ennek az az oka, hogy a gumigyárak tisztában vannak vele, milyen gyári előírások léteznek, és aszerint alakítják ki a választékukat.

overload2.jpg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://abroncs.blog.hu/api/trackback/id/tr8212545051

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pamutpamlag 2017.05.29. 11:47:18

Kérdés:
Ha egy gumiban nagyobb a nyomás, az nem azt jelenti, hogy deformálni is nehezebb?

Kulani 2017.05.29. 12:32:59

@pamutpamlag: De igen, viszont a gyári maximumnál nagyobb nyomást úgysem állíthatunk be.

Kinai cuccok blog · http://kinaicuccok.blog.hu 2017.05.29. 13:20:15

Ez jó leírás volt, köszi! Én ne is tudtam hogy létezik ilyen, de most már azt is értem hogy mire jó.

pamutpamlag 2017.06.06. 14:03:05

@Kulani:
Ezt írod:
"a gyári maximumnál nagyobb nyomást úgysem állíthatunk be"
.
A cikkben meg ez van:
"nagyobb guminyomást lehet beállítani, ami aztán nagyobb súlyt tud cipelni"
.
Ellentmondás-szagot érzek! ;-)

Kulani 2017.06.06. 14:25:08

@pamutpamlag: Az emelt súlyindexre éppen azért van szükség, mert a magasabb megengedett maximális összsúlyú járművekhez a gyárak eleve magasabb guminyomást írnak elő. Azaz ezekhez a járművekhez valóban muszáj XL-es gumikat használni. Más a helyzet azoknál az autóknál, amiknél a gyári keréknyomáshoz nincs szükség az XL-es gumik magasabb súlyindexére. Elméletileg magasabb guminyomással ezek is ellenállóbbak lennének a deformációval (és így a sérülésekkel) szemben, de a gyári megengedett legnagyobb nyomásnál magasabbat beállítani úgysem szabad - megváltozik az autó útfogása, a futómű elemeinek terhelése, kényelmetlen és pattogós lesz az utazás. Remélem, így már világos :-)

fifibá55 2017.10.13. 09:04:28

Számomra hiánypótló információ volt, köszönöm!
(Én is kacsingattam XL-es gumira, párom járdaszegély-vonzalma miatt.)

sanyimi 2018.10.27. 21:44:11

@Kulani: Én a maximális gyári keréknyomáson járok (2.8bar, melegen akár 3.0 is).
Azt gondolom, ha több a levegő az abroncsban, akkor az úthibák a levegő+abroncs által jobban csillapítva jutnak el a futómű alkatrészekhez, féltengelyekhez. Szerinted is így van?

Kulani 2018.10.28. 07:11:57

@sanyimi: Nem, fordítva van. Minél keményebb a kerék, annál kevesebb úthibát rugózik ki maga, azaz annál jobban terheli a futóművet. Viszont a gumiknak (és az autó stabilitásának) az a jobb, minél magasabb a nyomás - természetesen a gyári határértékeken belül. Én azt szoktam javasolni, hogy a gyári matricán látható legmagasabb értékeket állítsuk be, és csak akkor vegyünk el belőle, ha nagyon ráz, esetleg pattog az autó terhelés nélkül. (Tipikusan nagy teherbírású kombiknál fordul elő.)